- Zakiszacz mikrobiologiczny 100g
- 5 gatunków bakterii fermentacji mlekowej
- 600 tys. bakterii/1g zakiszanego surowca
- Idealnie zakisza: motylkowe, zboża, trawy, kukurydzę, wysłodki.
- Ukierunkowanie procesów fermentacyjnych w zakiszanej masie
- Szybkie obniżenie pH kiszonki
- Hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w kiszonce (mniej mikotoksyn)
- Zwiększenie stabilności kiszonki
- Poprawę smakowitości
- Zawartość suchej masy: zielonki z traw, motylkowych, całe rośliny
kukurydzy – 35%; ziarno kukurydzy – 62-65%; kolby kukurydzy CCM – 60%;
- Grubość warstwy do ubijania – max. 20cm;
- Bardzo dokładne ubicie – niezbędne do prawidłowego zakiszania!
- Minimalny okres zakiszania: 6-8 tygodni.
Większa wartość pokarmowa kiszonki i znaczna poprawa jakości przez:
Preparat zawiera właściwy poziom bakterii do zakiszania w optymalnych i mniej sprzyjających warunkach pogodowych i technologicznych. Pozwala on uzyskać szybkie przejecie do pH poniżej 4, a tym samym uniknięcia niepożądanej fermentacji i strat składników pokarmowych zakiszanych roślin. Preparat w swym składzie zawiera mieszankę bakterii efektywnie poprawiających proces zakiszania, a wzajemne oddziaływanie i współdziałanie poszczególnych szczepów bakteryjnych potęguje ich skuteczność działania.
ZALECENIA DOTYCZĄCE ZAKISZANEGO SUROWCA:
INSTRUKCJA STOSOWANIA / DAWKOWANIE:
- 100g/10 ton lub 500g/50 ton zakiszanego surowca. Liczba bakterii na 1g zakiszanej zielonki wynosi 600 tys. JTK (jednostek tworzących kolonie).
- Preparat w proszku do stosowania w roztworze wodnym w ilości: 100g preparatu na 5-10 litrów lub 500g na 25-50 litrów czystej wody. Ilość zastosowanej wody zależy od wydajności aplikatora i sposobu rozprowadzania roztworu z bakteriami.
- Stosować za pomocą aplikatora zamontowanego na sprzęcie zbierającym lub spryskiwać układane warstwy na pryzmie lub silosie. Skuteczność preparatu zależy m.in. od równomiernego rozprowadzenia roztworu roboczego w zakiszanym surowcu – im bardziej równomiernie spryskamy zakiszany surowiec tym większy dostęp bakterii do zakiszanej zielonki.
- Trwałość roztworu roboczego wynosi 24 godziny, w warunkach chłodniczych można przechowywać do 48 godzin.